Ysäristi muistelee: Beck & Nine Inch Nails, 1994

Tänään käsittelen kahta itselleni hyvin tärkeää levyä, joiden julkaisusta on tullut kuluneeksi 25 vuotta. Beckin Mellow Gold ja Nine Inch Nailsin The Downward Spiral julkaistiin maaliskuun ensimmäisellä viikolla vuonna 1994.

Beck oli 90-luvun musiikkimaisemassa varsinainen outolintu. Kukaan ei oikein tiennyt, mihin lokeroon tämä kameleontin lailla tyyliään levystä toiseen vaihteleva outolintu pitäisi tunkea. Beckin musiikillinen skaala kun ulottui akustisesta folkista souliin ja funkiin, monesti jopa samalla levyllä.

1.3.1994 julkaistu Mellow Gold-albumi oli sekoitus rockia, folkia, hiphopia, bluesia, psykedeliaa ja kantria. Levyltä ei odotettu kovinkaan kummoista menestystä mutta toisin kävi. Mellow Gold oli vuoden 1994 yllätysmenestyjä, se myi tuplaplatinaa USA:ssa ja sijoittui USA:n albumilistan sijalle 13.

Mellow Goldin julkaisun aikaan moni piti Beckiä varmana yhden hitin ihmeenä, kiitos runsaasti radiosoittoa saaneen läpimurtohitti Loserin. Toisin kuitenkin kävi ja Beckistä tuli yksi 90-luvun suurimmista nimistä.

 

8.3.1994 julkaistu Nine Inch Nails-yhtyeen kakkosalbumi The Downward Spiral oli sitten musiikillisesti ihan toista maata. Se oli synkkä, vihainen ja ankea, lähestulkoon toivottoman alakuloinen teos jolta oli turha etsiä mitään valonpilkettä. ”I hurt myself today”, kuten Trent Reznor lauloi albumin päättäneessä klassikkobiisissä Hurt.

Trent Reznor oli levyn tekoaikaan vaikean masennuksen ja heroiiniriippuvuuden kourissa ja se kyllä kuuluu levyllä. Biisit, kuten March Of The Pigs, Closer ja Big Man With A Gun ovat täynnä angstia ja vihaa. Vihaista ja synkkää, aivan kuten oli 90-luvun alun nuorisokin johon tämä levy upposi kuin kuuma veitsi voihin.

Mellow Goldin tavoin myös The Downward Spiral oli valtaisan iso menestys. Se nousi avausviikollaan USA:n listakakkoseksi ja myi lopulta lähes neljä miljoonaa kappaletta. Sitä pidetään edelleen Nine Inch Nailsin parhaana studiolevynä ja yhtenä 90-luvun suurista klassikkolevyistä.

The Downward Spiral sinetöi ilmestyessään Nine Inch Nailsin aseman yhtenä 90-luvun kovimmista bändeistä. Suosittelen katsomaan saman vuoden syksynä Woodstockissa taltioidun keikan, jossa bändin jäsenet ovat aivan yltä päältä mudassa mutta meno on vihaista ja aggressiivista.

Jos synkkä ja vihainen musiikki on sinun juttusi, The Downward Spiral on levy juuri sinulle. Jos taas psykedeelissävytteinen musiikki kiehtoo, on Mellow Gold oiva valinta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s