Lennä Nykäsen Matti

Matti Nykänen. Siinäpä mielipiteitä puolesta ja vastaan herättävä hahmo. Joillekin hän oli esikuva, toisille taas varoittava esimerkki.

Ensimmäisenä Matti Nykäsestä tulee itselleni mieleen suuri urheilija. Oma lapsuuteni ajoittuu 1980-luvulle, jolloin Nykänen oli maailman paras mäkihyppääjä. Nykäsen hyppyjä ja mitalisuorituksia katsottiin telkkarista ja sen jälkeen tehtiin lähimpään mäkeen hyppyri ja yritettiin hypätä yhtä pitkälle kuin Matti telkussa.

Nykäsen urheilulliset saavutukset ovat kiistattomia. Neljä olympiakultaa, kuusi maailmanmestaruutta, 13 Suomen mestaruutta. Nykänen dominoi mäkihyppyä tavalla, jota ei oltu nähty häntä ennen eikä ole nähty myös hänen jälkeensä. Vuonna 1985 Matti voitti lentomäen maailmanmestaruuden 49 pisteen erolla seuraavaan. Niin ylivoimainen hän halutessaan oli.

Sitten on tietysti tämä mäkihyppyuran jälkeinen aika, joka piti sisällään jos jonkinmoista sekoilua. Juuri nämä kaikki rikostuomiot sun muut tekevät hänestä varoittavan esimerkin. On kuitenkin muistettava hänen musiikkiuransa. Suomesta löytyy vain kaksi urheilijaa jotka ovat saaneet olympiakullan ja kultalevyn. He ovat Tapio Rautavaara ja Matti Nykänen.  Keikkarintamalla Nykänen oli takuuvarma yleisömagneetti. Missä tahansa hän esiintyikin, oli tupa täysi. Nykäsellä on edelleen hallussaan Evijärven Nuorisoseuran yleisöennätys, kun 3300 ihmistä oli katsomassa hänen keikkaansa. Aiempi ennätys oli Dingon klassisen kokoonpanon nimissä.

Nykänen osoitti myös olevansa suuri ajattelija. ”Elämä on laiffii”, ”Huominen on tulevaisuutta” ja ”Jokainen tsäänssi on mahdollisuus” ovat jääneet elämään lentävinä lauseina. Näistä Matin elämänviisauksista löytyy kyllä paljon ammennettavaa. Suosikkini on ”Mähän leiskautan niin pitkälle, että joudutte kaivamaan mut kauhakuormaajalla montusta ylös”.

Kuten Matti sen itse totesi, ””Elämä on ihmisen parasta aikaa.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s